Kammerat Adam

Diskussion af godkendte fornavne #godkendtefornavne

🕕︎ - 2020-05-24

I sommeren 2012 begyndte jeg at følge med i Ankestyrelsens lister af godkendte fornavne.

Oprindelige var det for at kunne komme med tossede forslag til hvad min niece skulle hedde. Jeg blev dog ikke inspireret og mit yndingsforslag, Appelsin, blev under alle omstændigheder afvist på det pureste.

Jeg tilføjede et par automatiske tests, der checker for for eksempel mellerum, fejlkodede tegn og lignende, og jeg har til min store fornøjelse påpeget diverse småfejl som er blevet rettet gennem tiden.

Listerne gemmer jeg i et git repository, hvilket gør det nemt at følge med hvad der ændres hvornår. Min server henter listerne hver nat og sender mig en email med en opsummering af eventuelle ændringer.

Jeg syntes det var sjovt at følge med i, så jeg lod maskineriet køre videre.

I starten af 2020 flyttede ansvaret for at vedligeholde navnelisterne fra Ankestyrelsen til Familieretshuset.

Da jeg opdagede at listerne var flyttet, prøvede jeg at finde ud af hvor jeg nu kunne hente de komplette lister.

Det er ikke umiddelbart muligt i det nye interface, så jeg lavede et lille script der henter alle navnene ned.

Sjovt nok har den bagvedliggende webservice en del flere oplysninger end bare navnene, for eksempel hvornår et navn er godkendt som pigenavn, hvornår det er godkendt som drengenavn, initialer - gætter jeg på - for der har behandlet navnet og hvad kultur det kommer fra.

Jeg har ikke så meget at bidrage med på Twitter, men jeg kom på at det er meget sjovt at dele de mest tossede nye godkendte fornavne dér, så det har jeg gjort siden april 2015.

Mange af dem ligner stavefejl eller numerologi-inspirerede stavemåder - jeg prøver på at undgå at plukke navne ud som primært er sjove fordi de, for mig, er fremmede.

Nogle er bare sjove, som 4. september 2015, hvor blandt andet Obelix og Solvind kom til.

I starten brugte jeg #ast og #fornavne - eller glemte helt at tag'e - men efterhånden er jeg landet på #godkendtefornavne.

For det meste kommer der højest en kommentar eller to når jeg annoncerer nye godkendte fornavne, men ind i mellem ryger de længere omkring - et eksempel er for et par opdateringer siden, hvor blandt andet "Piphat" var med. (Det var ikke åbenlyst for mig at det sandsynligvis er Thailandsk.)

Da jeg den 13. maj sendte tre tweets, et med drengenavne og to med pigenavne, ramte de nogle twitter-cirkler, der hurtigt spredte sig.

Det er meget sjovt når der kommer lidt snik-snak ud af de nye navne. Dagen efter var der én der spurgte "Hvor kan jeg se, hvornår hvilke navne er blevet godkendt?" og jeg svarede på det, uden at tænke nærmere over det.

Ikke før jeg blev gjort opmærksom på et tweet næste dag fra ingen andre end Per Vers, med et fint screenshot af de navne jeg havde sendt ud på Twitter et par dage før.

Én svarede på tweet'et og spurgte om Politiken havde kontaktet mig eller bare planket listerne direkte.

Jeg har ikke hørt fra Politiken, men jeg kan se de har en artikel bag deres betalingsmur: "Nye navne godkendt: Nu kan du kalde din dreng for Piphat eller Magnusdakki og din datter for Zozo eller Diddedarling" sjovt nok skrevet af den person der tidligere spurgte hvor man kan se hvornår navne er godkendt. Høh!

Da artiklen er bag en betalingsmur kan jeg ikke se om kilden er citeret, men det er vel en del af den journalistiske ABC at huske det?

Kommentér

For at undgå kommentar-spam er der mange websites der kræver at man udfylder en CAPTCHA, eller logger ind med en konto hos et firma som Twitter, Facebook, Google eller endda Microsoft GitHub.

Jeg har valgt en mere gammeldags måde at undgå spam på.

For at tilføje en kommentar, skal du:

¹ Som for eksempel Thunderbird, Pan, slrn, tin eller Gnus (indbygget i Emacs).

Eller du kan udfylde denne formular:

+=