Kammerat Adam

Hvordan vi taler om værnepligt #kæphest #sprog

🕡︎ - 2024-04-30

I forbindelse med det, der burde være et fuldstændigt ukontroversielt forslag, at indføre kønsneutral værnepligt i Danmark (som det findes i f.eks. Norge og Sverige) er det interessant at lægge mærke til hvilke ord de forskellige aktører i debatten bruger.

Modstanderne, som er fra den ekstreme højrefløj i dansk politik, taler om "kvindelig værnepligt", hvilket efter min mening er noget vrøvl.

Det handler om at gøre værnepligten kønsneutral, det vil sige at indføre ligestilling på værnepligtsområdet. Det handler ikke om værnepligt som noget kønnet, mandlig eller kvindelig.

Det ville klæde journalister ikke at hoppe med på at bruge den misvisende sproglige konstruktion "kvindelig værnepligt" og i stedet referere til "ligestilling" eller "kønsneutral værnepligt".

@blog jeg synes at have hørt en flig af argumenterne fra modstanderne af kønsneutral værnepligt i Danmark, hvor de peger på kvinders vigtige opgaver med at føde børn.
Og så kommer jeg til at tænke på generalkonsulinde Holm i TV-serien Matador ... Er der, i 2024, virkelig stemmer i "kvinderne tilbage til kødgryderne"? Det overrasker mig!

- https://mastodon.green/users/Chris 🕤︎ - 2024-04-30

+=

Ja, det er utroligt. Men det må der jo være, både for dem der har IS og dem der har AV højt på hitlisten.

- Adam Sjøgren 🕥︎ - 2024-04-30

+=

Kommentér

For at undgå kommentar-spam er der mange websites der kræver at man udfylder en CAPTCHA, eller logger ind med en konto hos et firma som Twitter, Facebook, Google eller endda Microsoft GitHub.

Jeg har valgt en mere gammeldags måde at undgå spam på.

For at tilføje en kommentar, skal du:

¹ Som for eksempel Thunderbird, Pan, slrn, tin eller Gnus (indbygget i Emacs).

Eller du kan udfylde denne formular:

+=