Kammerat Adam

Rejsekortet #rejsekort

🕐︎ - 2013-03-16

Til sommer afskaffes de gamle klippekort i hovedstadsområdet, som man siden 1979 har kunnet bruge som billet ved rejser med tog og bus (og senere metro).

Afløseren er det skandaleombruste elektroniske rejsekort, der har overskredet alle budgetter, virker dårligt og har en uigennemskuelig prisstruktur.

Rejsekortet findes i tre modeller: den personlige (koster ikke noget, giver mest rabat), den delbare (mellem familiemedlemmer og venner, koster 50 kr. og giver mindre rabat) og endelig den anonyme (kan bruges af alle, koster 80 kr., giver mindre rabat, kræver manuel indstilling til "landsdækkende rejse" hvis man skal rejse langt (ellers har man ikke gyldig billet!) og kan i øvrigt ikke købes online).

Umiddelbart giver den prisfordeling ikke rigtigt mening - hvorfor skal det pludseligt være dyrere ikke at opgive sin identitet? Almindelige billetter og klippekort har altid fungeret navnløst - og hvad pokker skal bus-, tog-, eller metro-selskabet med mit identitet, så længe jeg betaler for at blive transporteret fra A til B?

Man kan naturligvis have sine mistanker - data om hvor og hvornår personer bevæger sig kan sikkert være interessante i reklame- og markedsføringsøjemed. Men helt ærligt, det kan man vel ikke tro at et stykke infrastruktur i Danmark til at betale for rejser med kan være indrettet til/bidrager til det?

For at købe et af de to første typer rejsekort skal man i øvrigt angive sit CPR-nummer.

Den administrerende direktør i Nordjyllands Trafiksselskab udtaler til Nordjyske Medier:

"Overvågning er blevet del af det moderne samfund. Rejsekortet er blot endnu en af de ting, der kan spore os"

Der er ganske enkelt ikke noget at gøre ved det, det er fremskridtet. Sådan er det. Så kan vi lære det.

Ajourføring: Der er en simpel forklaring på hvorfor det anonyme kort skal være dyrere: Fordi rejsekortet er designet åndsvagt - det er nemlig umuligt at uddele dummebøder til folk med anonyme rejsekort der glemmer at checke ud, da man ikke véd hvem det er!

Jeg forsøgte at oprette og aktivere et rejsekort (ikke anonymt). Jeg kunne ikke selv indtaste mit betalingskort, men var henvist til at ringe til kundeservice og læse kortnummer m.m. op. Aktivering kunne heller ikke ske på selvbetjeningssiden, da websitet kræver Internet Explorer (påstod kundeservice), hvilket jeg ikke har mulighed for (eller lyst til). Alt hvad jeg har været i kontakt med i forbindelse med rejsekortet har virket håbløst amatøragtigt. Selv billedet på kortet er crop'et helt skørt. Jeg deaktiverede kortet uden at have rejst en eneste gang på det, og nu er jeg spændt på om mobilklippekort (som osse kan være en håbløs affære) får lov til at overleve…

- Klaus Seistrup 🕤︎ - 2013-03-16

+=

Kommentér

For at undgå kommentar-spam er der mange websites der kræver at man udfylder en CAPTCHA, eller logger ind med en konto hos et firma som Twitter, Facebook, Google eller endda Microsoft GitHub.

Jeg har valgt en mere gammeldags måde at undgå spam på.

For at tilføje en kommentar, skal du:

¹ Som for eksempel Thunderbird, Pan, slrn, tin eller Gnus (indbygget i Emacs).

Eller du kan udfylde denne formular:

+=