Kammerat Adam

Huset på Christianshavn #fjernsyn

🕗︎ - 2023-02-24

Huset på Christianshavn var en dansk tv-serie (1970-1977) i 84 afsnit. På Wikipedia kan man læse at dens succes var med til at finansiere Matador, som den ofte nævnes sammen med.

For et stykke tid siden kom jeg til at se et par afsnit på DR og - ligesom Pretty Woman må jeg sige: den gør sig ikke godt ved gensyn.

Nu har jeg genfundet afsnittet jeg så - det er første afsnit i anden sæson med titlen "Kødets lyst og trøst", skrevet af Knud Poulsen og instrueret af Erik Balling.

Kort fortalt er handlingen denne: det unge ugifte par der bor på loftet i Huset skændes. Manden slår kvinden. Hun løber ned på det lokale værtshus, Rottehullet, for at låne telefonen og ringe efter en taxa. Her giver ejeren hende noget at drikke og lægger hende i seng. Manden har i mellemtiden fortrudt at han har mishandlet sin kæreste. I værtshuset bliver han drukket under bordet af en nabo. Naboen og værtshusejeren klæder ham af og lægger ham ind i sengen til kvinden, som er faldet i søvn. I afsnittets sidste scene vågner de op i sengen, han tror først det var et mareridt, men ser hendes øje og indser at det var virkelighed. Hun har ondt i øjet og han har ondt i hele hovedet. Og således ender alt godt. Den hyggelige og glade titelmelodi afslutter afsnittet.

Jeg ved nærmest ikke hvor jeg skal begynde. Hillemænd.

Et par guldkorn: efter kvinden er skredet kommer flyttemand Olsen op på kvisten, hvor han knapper to bajere op og dette replikskifte udfolder sig:

Tue: "Jeg skulle aldrig havde slået hende."

Flyttemand Olsen: "Nej, det er jo ikke alle der sætter pris på det."

Underboerne er også oppe at toppes, som en lille, sjov sidehistorie. Der er også et par kønne replikker:

Egon: "Jeg bad Emma, tykke Emma, om at ta' sig af hende. Hun var ikke meget for det, men så sagde jeg, Emma, sagde jeg"

Karla: "Nå, sagde du dét?"

Egon: "Vil du virkelig ønske dig at jeg interesserer mig for dig ved at sparke ansigtet om i nakken på dig?"

Karla: "Neej."

Egon: "Nåå. Jeg kunne aldrig lægge hånd på en kvinde. I hvert fald ikke i ansigtet."

Og så klapper han hende bagi et par gange. Så smiler de naturligvis begge to. Jamenaltså.

Således en lille, hyggelig og opbyggelig historie om hvordan det er helt normalt at få et blåt øje, blive lagt i seng sammen med voldsmanden - sendt i bedste sendetid på Danmarks eneste nationale tv-station.

Det eneste jeg rigtigt kan sige er positivt, er at jeg tror s'gu ikke den var ikke gået i dag. Var den?

Kommentér

For at undgå kommentar-spam er der mange websites der kræver at man udfylder en CAPTCHA, eller logger ind med en konto hos et firma som Twitter, Facebook, Google eller endda Microsoft GitHub.

Jeg har valgt en mere gammeldags måde at undgå spam på.

For at tilføje en kommentar, skal du:

¹ Som for eksempel Thunderbird, Pan, slrn, tin eller Gnus (indbygget i Emacs).

Eller du kan udfylde denne formular:

+=