Kammerat Adam

Re: Pas på forskellen #fri software

🕦︎ - 2019-03-05

Someone is wrong on the internetPå Version2 har lektor Torben Mogensen fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet fået rodet lidt rundt i hvad Open Source og Free Software er.

Jeg forsøgte at forfatte et svar, men jeg fik åbenbart klikket på "Gennemse" så mange gange at Version2 blokerede mig (overivrig anti-spam funktion?) Så her er min kommentar i stedet:


Open source medfører ikke automatisk, at softwaren er gratis at bruge -- kun at kildekoden er tilgængelig. Free open source software (FOSS) er til gengæld gratis.

Nej og nej.

Open Source er defineret af The Open Source Initiative: https://opensource.org/osd

Mens Free Software er defineret af GNU projektet: https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html

Både Open Source og Free Software betyder at kildekoden er frit tilgængelig og frit kan distribueres, ændres og bruges.

Forskellen er primært fokus, groft sagt - hvor Free Software-bevægelsen har fokus på brugernes frihed, er Open Source-folkenes fokus på at udviklingsmodellen fungerer bedre. Open Source-begrebet blev opfundet for at gøre Free Software mere spiselig for firmaer og investorer: https://opensource.org/history

Gratis/ikke gratis har ingen indflydelse på definitionerne, men det kan naturligvis påvirke hvad man kan tage for Free/Open Source software, at det frit kan videredistribueres af køber - man kan godt sælge Free/Open Source Software: https://www.gnu.org/philosophy/selling.html

Microsoft og andre prøvede i gamle dage at udvande begrebet Open Source, ved at f.eks. at kalde adgang til at læse kildekode for "Open Source", men det har aldrig været korrekt i følge definitionen.


Add comment

To avoid spam many websites make you fill out a CAPTCHA, or log in via an account at a corporation such as Twitter, Facebook, Google or even Microsoft GitHub.

I have chosen to use a more old school method of spam prevention.

To post a comment here, you need to:

¹ Such as Thunderbird, Pan, slrn or Gnus (part of Emacs).

Or, you can fill in this form:

+=