Kammerat Adam

Re: Pas på forskellen #fri software

🕦︎ - 2019-03-05

Someone is wrong on the internetPå Version2 har lektor Torben Mogensen fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet fået rodet lidt rundt i hvad Open Source og Free Software er.

Jeg forsøgte at forfatte et svar, men jeg fik åbenbart klikket på "Gennemse" så mange gange at Version2 blokerede mig (overivrig anti-spam funktion?) Så her er min kommentar i stedet:


Open source medfører ikke automatisk, at softwaren er gratis at bruge -- kun at kildekoden er tilgængelig. Free open source software (FOSS) er til gengæld gratis.

Nej og nej.

Open Source er defineret af The Open Source Initiative: https://opensource.org/osd

Mens Free Software er defineret af GNU projektet: https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html

Både Open Source og Free Software betyder at kildekoden er frit tilgængelig og frit kan distribueres, ændres og bruges.

Forskellen er primært fokus, groft sagt - hvor Free Software-bevægelsen har fokus på brugernes frihed, er Open Source-folkenes fokus på at udviklingsmodellen fungerer bedre. Open Source-begrebet blev opfundet for at gøre Free Software mere spiselig for firmaer og investorer: https://opensource.org/history

Gratis/ikke gratis har ingen indflydelse på definitionerne, men det kan naturligvis påvirke hvad man kan tage for Free/Open Source software, at det frit kan videredistribueres af køber - man kan godt sælge Free/Open Source Software: https://www.gnu.org/philosophy/selling.html

Microsoft og andre prøvede i gamle dage at udvande begrebet Open Source, ved at f.eks. at kalde adgang til at læse kildekode for "Open Source", men det har aldrig været korrekt i følge definitionen.


Kommentér

For at undgå kommentar-spam er der mange websites der kræver at man udfylder en CAPTCHA, eller logger ind med en konto hos et firma som Twitter, Facebook, Google eller endda Microsoft GitHub.

Jeg har valgt en mere gammeldags måde at undgå spam på.

For at tilføje en kommentar, skal du:

¹ Som for eksempel Thunderbird, Pan, slrn, tin eller Gnus (indbygget i Emacs).

Eller du kan udfylde denne formular:

+=